Roelof Roest: Er zijn nog meer paramedici!

Roelof Roest is 41 jaar fysiotherapeut en psychosomatisch fysiotherapeut bij Fysiotherapie Mantinghcentrum Stadskanaal. Deze praktijk, en ook Roelof, is lid van de Fysio Ketenzorg Noord (FKN). Het doel van Roelof is: ‘Optimale zorg en dienstverlening voor patiënten leveren’. Welke rol kan het programma Taakgroep Organisatiegraad daarbij spelen?

Een echte effectieve samenwerking
‘Juist omdat ik geïnteresseerd ben in effectieve samenwerking en ook nieuwsgierig ben naar de ontwikkeling van deze samenwerking volg ik het programma van nabij. Het is zorgelijk om te zien hoe de (para)medische zorg in het gebied waarin ik werk mede door de zwakke economische status verslechtert. Een effectieve samenwerking tussen diverse zorgverleners kan dan een goede impuls geven.

Als ik heel eerlijk ben dan hebben wij in 2010 voor de GLI ook al een samenwerkingsverband gehad met de praktijken hier in Groningen. Het was toen nog niet zo multidisciplinair, eerder een netwerk met fysiotherapeuten. Met toen een vrij kort leven, omdat de financiële stekker eruit werd getrokken. Eén van de redenen om het  samenwerkingsverband – TOP-groep genaamd – in stand te blijven houden was om in de toekomst activiteiten zoals onderling verwijzen, terugverwijzen en overleggen weer op te pakken.

Het kan een stuk beter
Met het programma willen we verkennen hoe er in de toekomst beter samengewerkt kan worden. Want het kan een heel stuk beter. Nu komt het multidisciplinaire karakter er meer bij kijken. Binnen de FKN zijn wij vooral bezig om, samen met de diëtisten, samen de inkoop te gaan doen. De samenwerking tussen diëtisten, fysiotherapeuten en zorgverzekeraar begint nu geleidelijk vrucht te dragen. De ontwikkeling van die samenwerking is eigenlijk wel de belangrijkste reden waarom ik hierbij aanwezig ben. Ook omdat er al paramedische contacten zijn, zowel mono- als multidisciplinair.

Die contacten willen we uitbreiden, want er zijn nog meer paramedici. Op dit moment is het nog vooral een regionaal gebeuren, maar in de toekomst hopen we dat het ook een landelijk en universeel karakter zal krijgen.

Samen inkoop doen
Voor het eerst gaan we nu als paramedische groep de zorginkoop doen. Dat is spannend en erg boeiend. Het zou mooi zijn als er op termijn meer (para)medische hulpverleners aansluiten. Te  denken valt bijvoorbeeld aan logopedisten, maatschappelijk werkers en psychologen.  

De samenwerking wordt nu gestuurd vanuit de besturen van FKN, DCG en een afvaardiging van Menzis. Menzis geeft aan in de toekomst te willen onderhandelen met een keten. Dat doen ze liever dan met alleen individuele praktijken en  individuele fysiotherapeuten.

Nogmaals: ik ben erg benieuwd hoe het zich verder zal ontwikkelen en ik hoop er de ‘rijpe’ vruchten van te zien en misschien plukken voordat ik met pensioen ga!’

Doe je ook mee? Meld je aan voor het communityplatform ‘Samen sterk in de regio’ via info@organisatiegraad.nl.

Interview Babette Langbroek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.