Valpreventie – dat organiseer je met elkaar

Valpreventie is een van de mooiste voorbeelden als het gaat om samenwerken aan zorg in de regio. Je werkt samen met andere paramedici, de gemeente en natuurlijk werk je aan de kwaliteit van leven van patiënten. Sterker nog, je redt levens. En, het werkt efficiënter en beter als je het samen doet. Valpreventie vraagt een multidisciplinaire aanpak.

Bas Verkes, adviseur bij het KNGF, adviseert regio’s – onder andere – over valpreventie. Diedeke van Wijk heeft als geriatrie-fysiotherapeut zelf de werkgroep valpreventie opgezet in Amersfoort en Leusden. Tijdens deze workshop delen ze hun kennis. Bas geeft duiding over de noodzaak. Er wordt veel gevallen en actieve ondersteuning en interventie is dus hard nodig. Met haar kennis vanuit de praktijk vertelt Diedeke hoe je aan valpreventie in de wijk samen invulling kan geven. Wat je nodig hebt en hoe je verbinding maakt. Hoe je de wijk en inwoners betrekt. Zodat je in de samenwerking en voor wijk en gemeente écht samen kunt werken. Bas en Diedeke weten ook wat de spanningsvelden zijn, bijvoorbeeld door de vergoeding die deels vanuit de gemeente komt en deels vanuit de zorg.

Natuurlijk is er alle ruimte voor interactie. Diedeke zal je uitnodigen om knelpunten die je nu ervaart te bespreken. En stel vooral ook je eigen vraag als het gaat om samenwerken aan valpreventie.

Welke tip neem je mee naar de praktijk na het symposium?
Diedeke: ‘Kijk naar wat er al aan kennis en materialen beschikbaar is bijvoorbeeld op websites van veiligheid.nl en het KNGF. Een screening is er al, die hoef je niet zelf uit te vinden. En: ‘Je kunt maandag al aan de slag. Want als je nu begint, dan ben je voorbereid voor de vraag naar valpreventie die er aan komt en kun je de kennis meteen toepassen. Wat ga jij doen, als een patiënt maandag tegen je zegt gevallen te zijn?’.

Voor wie is deze workshop?
Voor alle paramedici die met valpreventie te maken hebben. Bijvoorbeeld: diëtisten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten of oefentherapeuten.

Goed om te weten
Deze workshop is één van de workshops waaraan je tijdens het symposium deel kunt nemen. Een groep bestaat voor deze workshop uit 30 personen. We zullen tijdens het symposium twee van deze workshops organiseren. Je hoeft je nog niet op te geven, tijdens de dag bepaal je je eigen plan.

Deze workshop wordt tijdens het symposium 2x gegeven, om 10.45 uur en 11.45 uur in De Productiehal. Bekijk het blokkenschema

Kom naar het symposium
Heb je je nog niet aangemeld voor het Symposium Samen sterk in de regio? Doe dat dan nu!

Bas Verkes is adviseur bij het KNGF
Diedeke van Wijk is geriatrie-fysiotherapeut, hoofddocent bij veiligheid.nl en geeft zelf cursussen valpreventie